Artikel: “De verleidelijkste man van Nederland” (Het NLPCollege) [18-04-2016]

Artikel: “De verleidelijkste man van Nederland” (Het NLPCollege) [18-04-2016]

IMG_4770

Eind 2015 werd ik benaderd door een interviewer van Het NLP College met de vraag of ik wilde meewerken aan zijn afstudeeropdracht van zijn opleiding. Deze opdracht bestond uit het moduleren van mijn persoon om zo mijn gedrag in kaart te brengen. Hiervoor moest hij mij enkele dagen/nachten volgen tijdens mijn doen en laten. Tevens moest er een tweetal interviews afgenomen worden, waarin ik uitleg gaf over het bewuste gedeelte van mijn gedrag.
Dit alles was natuurlijk nieuw voor mij, omdat ik dit soort requests natuurlijk nooit krijg. Zeker niet op zo een diepgaand niveau. Maar ik wilde hier heel graag aan meewerken, omdat het mij zeer interessant leek om te kijken wat er uit dit onderzoek zou komen.

De interviewer legde het als volgend uit: “Met het moduleren wil ik onderzoeken hoe jij in je omgeving, sociaal als zakelijk, mensen benaderd. Hoe je met ze omgaat en welke handelingen jij doet tijdens een gesprek. Welke gezichtsuitdrukkingen, handbewegingen, lichaamstaal en andere gerelateerde bewegingen jij gebruikt bij het socializen en het aanspreken van andere mensen. Niet alleen bij vrouwen, maar met de mensen om jou heen. Ik wil weten welke handelingen jij bewust en onbewust maakt.”

Dit is natuurlijk altijd wel interessant, want sinds ik in 2005/2006 begon ben met het “gamen”, ben ik vaak niet altijd bewust van wat ik deed. Ik wist wel welke stappen ik moest maken, maar na een tijdje dacht ik er niet meer over na. Het werd een tweede natuur, second nature, om het zo maar te noemen. Iets wat ik dus ook aan mensen duidelijk probeer te maken tijdens mijn vele workshops/sessies.

Begin 2016 had ik vervolgens enkele afspraken met de interviewer waarbij hij mij op enkele sociale evenementen volgde, aan mij vroeg of ik een microfoon mee wilde dragen om zo gesprekken te analyseren die ik voerde met mensen, enkele oefeningen tijdens interviews en natuurlijk de gesprekken met hem over mijn gedrag tijdens o.a. het versieren van vrouwen.

Dit was natuurlijk wel even anders dan het begeleiden van een cliënt, die normaal mijn aandacht krijgt. Waarbij ik de observerende persoon ben. Maar dit keer was ik het onderwerp van een onderzoek. Allemaal heel nieuw van mij, maar zoals ik al zei: zeer intrigerend.

Tijdens de dagen dat ik door de interviewer gevolgd werd, spraken we veel met elkaar en werd er door hem hier en daar notities gemaakt over mijn gedrag, spraakgebruik en ook het gebruik van mijn lichaam. Zoals ik al eerder aangaf liep ik soms met een microfoon rond waarmee gesprekken werden opgenomen voor latere analyse. Dit gedeelte van het onderzoek vond ik persoonlijk heel erg vreemd. Uit deze opnames bleek achteraf dat ik vaak gesprekken met mezelf voerde. Meer eigenlijk het feit dat ik mijn meningen en observaties uitsprak, maar wel zo dat het bijna niemand opviel. Hoorbaar, maar niet luid genoeg dat de mensen om mij heen het konden horen. Dit was wel een aparte gewaarwording voor mij. Zeker omdat ik toen er erg van bewust werd, want vaak kreeg ik het te horen van mijn collega’s op het werk. Nu ik mijn eigen opnames en gesprekken terug had hoorde, werd ik er alleen maar nog beter van bewust. Moest er zelfs om lachen. Ach, het is alom bekend dat mensen die hardop inzichzelf spreken geniaal zijn. 😉 😀

Na enkele weken wachten ontving ik een uitgebreide draft van het aankomende artikel en zat toen al met verbazing zijn onderzoek te lezen. Hij sloeg met elke analyse de spijker precies op zijn kop. Ik las over zaken waarvan ik inderdaad bewust was, maar veelal ook over dingen die ik dus onbewust deed. Voor mij was zijn artikel een eye-opener. Hij had mij helemaal en systematisch ontleed. Tot bijna op het bot. Zeer fassinerend.
De draft zat zo indrukwekend uit dat ik eigenlijk niet meer kon wachten totdat hij het hele artikel zou geplaatst op zijn website en zijn verdere onderzoek en analyse kon lezen.

Op 18 april jl. kreeg ik dan het signaal van de interviewer dat hij het artikel in zijn geheel op zijn eigen website had gepost.
Ben je nieuwsgierig wat hij precies allemaal geobserveerd heeft?? Klik dan HIER om het hele artikel op zijn website te lezen.

Wil je het betreffende artikel ook offline lezen? Klik HIER voor het PDF-formaat zonder alle plaatjes.

Ik wil de interviewer van Het NLP College zeer hartelijk bedanken voor het inzicht en analyse die hij ook mij gegeven heeft over mijn ‘game’ en ‘stijl’. Dank je wel!!!

divider

Met vriendelijke groet,

Wildcouger Peter

mvg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.