Food for Thought #03: Controleer jij je ballen wel eens?

Food for Thought #03: Controleer jij je ballen wel eens?

Enkele weken geleden liep ik over het Eindhovense Stratumseind, de ‘uitgaans-‘ en nog steeds langste kroegenstraat van Europa. Ik was onderweg naar een afspraak, waar ik eigenlijk bijna te laat voor was, toen ik bij een van de vele kroegen een zeer goede bekende van mij zag staan die ik al heel lang, lees meer dan 6 maanden, niet meer had gezien. Natuurlijk kwam er een nieuwsgierigheid bij mij op en wilde ik ‘snel’ even weten hoe het met hem is.
Liep op hem af en ook hij was aardig verrast om mij te zien. En natuurlijk, het sociale monstere dat ik ben, begon ik een ‘kort’ gesprekje.
“Hey S., hoe is het met jou?”, “Waar hang jij tegenwoordig uit?”, “Hoe is het met B.?”
De antwoorden op al deze vragen overvielen mij zo erg op dat moment, dat ik na het gesprek besloot om hier een ‘Food for Thought‘ stukje over te schrijven.
Nee, het was niet allemaal negatief, maar wat hij mij in die 15 minuten vertelde, waardoor ik nog later op mijn afspraak kwam, was echt, zoals men dat noemt, een eye-opener.

Ik ken S. al meer dan 4,5 jaar. Leerde hem kennen als een echte horeca man. Iemand die om zijn klanten geeft en er ook veel voor over heeft. Hij geeft de nodige aandacht, en soms meer dan dat. Is altijd zo scherp als een mes met opmerkingen. Alom een zeer vrolijke kerel. Geen slecht woord over te reppen.
S. begon ooit in de Rouge en kwam heel snel in een hogere positie bij een andere zaak te werken. Hij kreeg de ambitie om bij een welbekend hotel hier in Eindhoven te gaan werken. Had een visie, een doel EN een geweldige vriendin die hem bijstond. Een meid waarmee hij samen veel dingen deelde en plannetjes maakte. Mooie plannen, totdat er iets gebeurde waardoor zijn hele wereld op z’n kop ging staan.

Er werd namelijk bij hem kanker geconstateerd. En niet zomaar kanker, maar teelbalkanker of zaadbalkanker. En voor iemand van zijn afkomst, Hindoestaans/Nederlands, en de plannen die hij met zijn vriendin had, was dit een zware klap om te verduren. Door deze constatering en de keiharde strijd die hij aan moest gaan om deze ‘ziekte’ te gaan bestrijden, ontstonden er een heleboel scheuren in de diverse plannen die hij en zijn vriendin hadden gemaakt. Maar het bleef niet alleen maar bij die scheuren, want die werden langzamerhand kloven en niet veel later ontstonden er uiteindelijk enorme valleien met allerlei gevolgen.
De enorme strijd tegen de ziekte, die hij alleen heeft moeten strijden, kon je op dat moment bij de ontmoeting voor de kroeg op het Stratumseind goed aflezen in zijn gezicht. Hij zag er vermoeid en erg grijs uit. En dan heb ik het over een man van 35. Iemand die nu in de bloei van zijn leven had moeten staan. Iemand met altijd een brede glimlach en een top humor en humeur!!!!

De aanleiding van deze post is geheel gebasseerd op deze bijzondere ontmoeting, want na zelf onderzoek te hebben gepleegd naar deze soort van kanker, schrok ik van de onbekendheid en onwetendheid van deze ziekte bij zeer veel mannen.

advertentie

Dus daarom mijn aanleiding voor deze Food for Thought….

divider

Wat is Zaadbalkanker/Teelbalkanker?
Zaadbalkanker of testiscarcinoom is een vorm van kanker die ontstaat in de zaadbal, ook wel testis of testikel genoemd.
Deze ziekte ontstaat meestal in de kiemcellen. Dit zijn de cellen in de zaadbal die het zaad produceren.
Daarnaast lopen mannen die een niet of een te laat ingedaalde zaadballen ook een verhoogd risico.

Het is een relatief zeldzame ziekte, maar is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen tussen de leeftijd 15 en 30 jaar. Hoewel het percentage van zaadbalkanker veel voorkomt is tussen deze leeftijd, is het niet specifiek leeftijdstyperend. Het komt echter ook voor bij oudere mannen en zelfs op kinderleeftijd.
In Nederland is het een steeds vaker voorkomende ziekte bij mannen, maar waarom dat zo is, is nog onbekend. Uit diepgaand onderzoek is is er wel een stijgende lijn in de diagnose van balzaadkanker te constateren sind 1990.

Wat zijn de Symptomen?
Omdat het zo een onbekende vorm van kanker is bij mannen, komt het vaak voor dat een vroegtijdige diagnose/opmerking zeer belangrijk is. Zeker omdat het heel vaak pijnloos ontstaat.
De meest voorkomende symptomen waaraan men kan constateren dat men mogelijk met zaadbalkanker te maken heeft, zijn de abnormale groei of grote en de mogelijke knobbeltjes die men aan de zaadbal kan voelen.

Maar ook pijn in de onderbuik of pijn aan de ballen, ontstoken zaadbal(lan), kunnen gelinked worden aan balzaadkanker.
Juist omdat het dus zo een onbekende vorm van kanker is, wordt er vaak door de huisartsen niet verder gedacht aan deze ziekte en zal men snel met een antibioticakuur naar huis worden gestuurd. Natuurlijk kan dit dan ook het geval zijn, maar in een steeds vaker voorkomende hoeveelheid, blijkt dat deze diagnose niet altijd goed te zijn. Zeker als de pijn blijft aanhouden na de ontvangen (antibiotica) kuur, want veel mannen geloven het wel en blijven dan zwijgen over de verdere, mogelijk verminderde pijn. (Het pijn hebben aan je ballen blijft een soort van taboo voor een heleboel mannen te zijn.)

Hoe te constateren dat er iets wel of niet klopt?
Dit is iets wat jezelf heel goed kunt en zeker moet doen.
Sowieso moet jij je meteen bij de huisarts melden als je pijn krijgt aan je testikels. Zeker bij langdurige aanhoudende pijn. Zoals ik hierboven aangaf zijn er enkele symptomen waarbij men meteen bij de huisarts moet gaan melden.

Maar de beste voorzorg ben en doe JIJZELF!!!!

Hoe, hoor ik je vragen?
Heel eenvoudig: Door middel van je eigen ballen echt regelmatig te voelen/onderzoeken.
Niet elke dag, maar zeker meerdere keren per maand als je onder de douche staat of in bad ligt, als de huid van het scrotum ontspannen is. Neem de zaadballen dan in de palm van uw hand en let op grootte, vorm en gewicht. Het is normaal dat één van beide testikels iets groter is dan de andere. Onderzoek ze vervolgens afzonderlijk door ze één voor één voorzichtig tussen duim en vingers te rollen. Hierbij kunt u de bijbal (epididymis) voelen, een worstvormig orgaan deels boven, deels achter de testikel. Deze moet u niet aanzien voor een knobbel.

3-4_zelfonderzoek

Persoonlijke note:
Ikzelf controleer het echt regelmatig. Zeker sinds ik de afgelopen jaren veel meer seksueel actiever ben geworden en de cellen, die het zaad aanmaken, daarbij flink aan het werk moeten, want deze cellen zijn vaak de bron voor het ontstaan van balzakkanker.

Welke onderzoeken worden er uitgevoerd ?
Er zijn diverse onderzoeken die dan uitgevoerd kunnen of zelfs zullen worden uitgevoerd om zeker te zijn of men de ziekte heeft opgelopen.

Echografie van de balzak en de buik
Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. Deze golven zijn niet hoorbaar, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Een eventuele tumor kan zo in beeld worden gebracht.
Echografie is een eenvoudig, niet belastend onderzoek. Soms is het noodzakelijk dat je een volle blaas hebt, waardoor de organen in de onderbuik beter in beeld komen. Voor een echografie van alleen de balzak is een volle blaas niet nodig.

Bloedonderzoek op tumormerkstoffen
Bij zaadbalkanker kunnen bepaalde stoffen in verhoogde mate in het bloed aanwezig zijn. Deze stoffen worden tumormerkstoffen (tumormarkers) genoemd. Een verhoogde hoeveelheid van deze stoffen is meestal een aanwijzing voor zaadbalkanker.
Als de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, de echografie en het bloedonderzoek op zaadbalkanker wijzen, is weefselonderzoek nodig om de diagnose definitief te kunnen stellen. Dit gebeurt zo spoedig mogelijk na het bloedonderzoek. Voor het weefselonderzoek moeten de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng helemaal worden weggenomen. De operatie gebeurt onder narcose, en vindt bijna altijd plaats via de lies.
Het wegnemen van de zaadbal (orchidectomie), de bijbal en de zaadstreng is tevens het begin van de behandeling.

Verder onderzoek
Als uit het weefselonderzoek is gebleken dat er inderdaad sprake is van zaadbalkanker, is verder onderzoek nodig om na te gaan of er elders in het lichaam uitzaaiingen zijn.
Om een goede diagnose te maken voor de bestrijding van deze en andere soorten kanker heeft men ook hier een stadiumindeling vastgesteld, waarmee de mate waarin de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid, wordt aangeduid. Voor zaadbalkanker geldt de volgende indeling:
– stadium I: de tumor beperkt zich tot de zaadbal (er zijn dus geen uitzaaiingen)
– stadium II: de tumor beperkt zich tot de zaadbal en de lymfklieren onder het middenrif
– stadium III: de tumor beperkt zich tot de zaadbal en lymfklieren, zowel onder als boven het middenrif
– stadium IV: de tumor is uitgebreid naar andere organen

De volgende onderzoeken zouden nog kunnen plaatsvinden
CT-scan (computertomografie) : Een computertomograaf is een apparaat waarmee organen en/of weefsels zeer gedetailleerd in beeld worden gebracht.Tevens levert dit onderzoek informatie op over de toestand van de lever en de longen. Bij iemand met zaadbalkanker wordt altijd een CT-scan gemaakt van de buik en van de longen. Soms wordt ook een CT-scan gemaakt van de hersenen, als de arts vermoedt dat daar uitzaaiingen zitten.
Skeletscintigrafie: Een skeletscintigrafie (ofwel een botscan) is een onderzoek dat (eventuele) uitzaaiingen in de botten zichtbaar kan maken. Dit onderzoek wordt alleen gedaan als de specialist vermoedt dat je uitzaaiingen heeft in de botten. Dit komt bij mannen met zaadbalkanker weinig voor.
MRI-scan: Ook door middel van een MRI-scan zijn afwijkingen in de testes en uitzaaiingen op te sporen. MRI staat voor magnetic resonance imaging. Hierbij worden beelden van organen en weefsels gevormd met behulp van magnetische resonantie.

Wat zijn de gevolgen?
Zoals de meeste mensen wel weten, zijn de gevolgen van kanker steeds beter te bestrijden, maar dat weerhoud deze ziekte niet om jou lichaam verder te ‘besmetten’ met de kankercellen.
Deze kankercellen kunnen zich via de bloedstroom door het rest van het lichaam verspreiden en als deze dan uiteindelijk bij de lymfeklieren terecht komen, is de kans tot uitzaaiing een heel stuk groter geworden.
DUS is het belangrijk om deze uitzaaiing voor te blijven en vroegtijdig aan de bel van je huisarts te trekken als je het gevoel hebt dat er iets niet met jou testikels kloppen.

Welke behandelingen zijn er?
Nadat men heeft vastgesteld dat er kanker is ontstaan, zijn er verschillende behandelingen om verdere uitbreiding van kankercellen te voorkomen.
Deze behandelingen hangen sterk af in welk vorm en stadium de ziekte is ontdekt.
Bij het vermoeden op zaadbalkanker zal men waarschijnlijk een bloedonderzoeken en een echoscopie laten doen. Ook kan een explorerende operatie uitgevoerd als de diagnose niet zeker is: de testikel wordt dan uit het scrotum verwijderd en geïnspecteerd. De operatie die nodig is om vast te kunnen stellen of er inderdaad sprake is van zaadbalkanker, is tevens het begin van de behandeling. Daarna is altijd een vervolgbehandeling nodig. Deze kan bestaan uit:
– Waakzaam wachten
– Bestraling
– Aanvullende lymfklierverwijdering
– Chemotherapie

Wat zijn de geneeskansen?
De geneeskansen bij zaadbalkanker hangen onder meer af van de vorm van zaadbalkanker, de plaats van de oorspronkelijke tumor en de plaats en grootte van de uitzaaiingen. De kans dat een patiënt met zaadbalkanker geneest, is tegenwoordig groot. Dat geldt zelfs als er bij het begin van de behandeling uitzaaiingen zijn. Bij zaadbalkanker gaat men ervan uit, dat een patiënt volledig is genezen wanneer hij langer dan vijf jaar vrij is van deze ziekte. Bij patiënten die twee jaar ziektevrij zijn geweest, komt het zeer zelden voor dat de ziekte terugkeert.
Van alle patiënten die behandeld zijn voor zaadbalkanker, is het vijfjaarsoverlevingspercentage meer dan 90%.

Dus heren….
Controleren jullie wel eens je eigen ballen???
IK WEL!!!!

Met vriendelijke groet,

Wildcouger Peter

mvg

Bronvermelding.
Sommige delen uit het hierboven geschreven stuk zijn gedeeltelijk letterlijk overgenomen uit diverse bronnen:
http://www.zaadbalkanker.nl/zaadbalkanker/diagnose

Zaadbalkanker


https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaadbalkanker

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.